Ciuperca cea mai cunoscuta, agaricus bisporus.
Se cultiva in camera de cultura dotate cu echipamente care asigura parametrii de crestere: caldura, umiditate, CO2, ventilatie.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7-10 zile de la recoltare.
12g de ciuperci contin:
Ciupercile brune fac parte din aceeasi specie ca si ciuperca alba, agaricus bisporus.
Au o textura mai ferma si o aroma mai puternica decat ciupercile albe..
Se cultiva in camera de cultura dotate cu echipamente care asigura parametrii de crestere: caldura, umiditate, CO2, ventilatie.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7-10 zile de la recoltare.
84g de ciuperci contin:
Ciupercile Portabella au dimensiuni mari si o palarie rotunjita, plata, cu un diametru de 8-10 cm.
Palaria variaza de la maro închis la cafeniu si este ferma, groasa.
Cand sunt gatite, ciupercile Portabella au o textura carnoasa si o aroma de ciuperca de padure.
Se pot gati la gratar, cuptor, ca si burger vegetarian si in diferite retete.
Se cultiva in camera de cultura dotate cu echipamente care asigura parametrii de crestere: caldura, umiditate, CO2, ventilatie.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7-10 zile de la recoltare.
50g de ciuperci contin:
Pleurotusul galben are dimensiuni mici pana la medii, cu palarii de 2-6 centimetri in diametru care sunt atasate la o tulpina scurta.
Palariile sunt subțiri, uscate, netede, culoare galben si arata ca petalele mici grupate si stratificate intr-un buchet mic.
Cand sunt mici, palariile sunt plate si, odata cu varsta, incep sa se onduleze si sa devina convexe cu marginile ondulate.
Pleurotusul galben are o aroma fructata, frunzele sunt catifelate, crocante.
Cand este consumat crud , poate fi un pic amar, dar atunci cand este gatit dezvolta o aroma echilibrata, de alune.
Se cultiva in camera de cultura dotate cu echipamente care asigura parametrii de crestere: caldura, umiditate, CO2, ventilatie.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7-10 zile de la recoltare.
148g de ciuperci contin:
Ciupercile pied bleu sunt de dimensiuni mici pana la medii si au o palarie rotunda, aplatizata, cu o tulpina groasa, cilindrica.
Palaria este neteda, ferma si de culoare crem.
Tulpina este densa, groasa, cu nuante de violet dar pe masura ce ciuperca imbatraneste, culoarea se va estompa.
Cand sunt gatite, ciupercile Blue Foot sunt foarte aromate, cu o consistenta catifelata si matasoasa si o aroma de ciuperca de padure.
Se cultiva in camera de cultura dotate cu echipamente care asigura parametrii de crestere: caldura, umiditate, CO2, ventilatie.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7-10 zile de la recoltare.
100g de ciuperci contin:
Ciupercile Nameko au dimensiuni mici pana la medii, cu palarii cu diametrul de 2-5 centimetri si tulpini subtiri si drepte.
Palariile netede, rotunjite, sunt de culoare portocaliu spre chihlimbar, cu un luciu cauzat de un strat natural de gelatina care acopera suprafata.
Pe masura ce cresc, palariile se vor aplatiza incet si se vor lasa la margini.
Sub palarie, exista multe branhii galbene pana la alb, iar tulpina este crem, cu lungimea de 5-7 centimetri, flexibila si subtire.
Cand sunt gatite, ciupercile Nameko sunt ferme si matasoase, cu o aroma de nuci , asemanatoare ciupercilor de padure.
Se cultiva in camera de cultura dotate cu echipamente care asigura parametrii de crestere: caldura, umiditate, CO2, ventilatie.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7-10 zile de la recoltare.
100g de ciuperci contin:
Ciupercile Shiitake au dimensiuni mici pana la medii, cu palarii cu diametrul de 3-5 cm, atasate de tulpini subtiri.
Palariile au culori de la maro deschis la maro inchis si au o forma larga, de umbrela, cu o margine ondulata caracteristica.
In interior, carnea de culoare crem este ferma si spongioasa.
Sub palarie, lamelele albe sunt strans dispuse, nu sunt atasate de tulpina si, in functie de maturitate, poate exista si un val subtire care acopera lamelele.
Tulpina ,de culoare crem pana la maro deschis, este neteda, dura si fibroasa.
Cand sunt gatite, ciupercile Shiitake sunt savuroase si au o aroma de usturoi.
Se cultiva in camera de cultura dotate cu echipamente care asigura parametrii de crestere: caldura, umiditate, CO2, ventilatie.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7-10 zile de la recoltare.
19g de ciuperci contin:
Ciupercile Horse au dimensiuni medii spre mari, palaria in diametru de 3-8 cm centimetri si sunt rotunjite cand sunt tinere si aplatizate cand sunt mature.
Palaria alba este neteda, ferma, iar pe masura ce creste , in centru pot aparea pete maro deschis.
Sub palarie, lamelele sunt libere si aglomerate, apar mai intai roz deschis si apoi se transforma intr-un maro inchis, continuand sa se intunece in timp.
Cand ciuperca este tanara, pe voalul nedeschis, exista un model distinct de dantela si pe masura ce se maturizeaza, valul formeaza o fusta mica pe tulpina.
Tulpina poate creste 4-10 centimetri inaltime si este subtire devenind uscata pe masura ce creste. Daca este expusa la aer, palaria se poate ingalbeni uneori.
Mirosul ciupercii se spune ca este distinct, anason intepator sau aroma de licor, iar atunci cand sunt gatite, ciupercile sunt suculente si crocante, cu o aroma dulce, usoara,de migdale.
Se cultiva in camera de cultura dotate cu echipamente care asigura parametrii de crestere: caldura, umiditate, CO2, ventilatie.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7-10 zile de la recoltare.
100g de ciuperci contin:
Ciupercile Pom-Pom au dimensiuni medii-mari, in medie cu un diametru de 5-10 centimetri; ele sunt sferice si alungite cu o singura baza ascunsa.
Tulpina este dura, fibroasa si este acoperita de lamele moi, suprapuse si subtiri, care in medie au lungimea de 1-5 centimetri.
Fiecare tulpina, elibereaza sporii in aer.
Cand ciuperca este tanara, tulpina este de culoare alb-stralucitor, dar odata cu varsta, lamelele fine se coloreaza pana la un galben brun-pal.
Ciupercile Pom-Pom sunt fragede, cu o aroma usoara, dulce, de fructe de mare, care aminteste de scoici, homar sau crab.
Se cultiva in camera de cultura dotate cu echipamente care asigura parametrii de crestere: caldura, umiditate, CO2, ventilatie.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7-10 zile de la recoltare.
100g de ciuperci contin:
Ciupercile Shimeji Albe au dimensiuni mici pana la medii; ele cresc in buchete stranse si au palarii convexe, rotunjite si tulpini zvelte.
Palariile sunt mici, de culoare alba si au o suprafata neteda si crocanta.
Tulpinile sunt zvelte, cu o inaltime medie de 5-7 centimetri si se conecteaza la o baza groasa, alba, necomestibila.
Ciupercile Hon Shimeji Albe au o aroma asemanatoare migdalelor respectiv o aroma iute, amara, cand sunt proaspete. Cand este gatita, textura este crocanta si are o aroma de unt si nuca sau de scoici.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7-10 zile de la recoltare.
100g de ciuperci contin:
Ciupercile Shimeji Maro au dimensiuni mici pana la medii si cresc in buchete stranse cu palarii convexe, rotunjite si tulpini zvelte.
Palariile sunt de culoare maro si au o suprafata neteda si crocanta.
Tulpinile sunt de culoare crem si au o inaltime medie de 5-7 centimetri; ele se conecteaza la o baza grosa, alba, poroasa.
Ciupercile Hon Shimeji Maro au o aroma picanta si savuroasa atunci cand sunt proaspete. Cand este gatita, textura ciupercii este frageda, cu o aroma blanda, de plante si de nuci.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7-10 zile de la recoltare.
100g de ciuperci contin:
Ciupercile Enoki au dimensiuni foarte mici si cresc in buchete de tulpini bine impachetate, lungi, acoperite palarii mici, convexe.
Palariile sunt albe ca zapada; ciupercile sunt fragede, netede, delicate si sunt conectate la tulpini albe potrivite care sunt subtiri si pot creste pana la doisprezece centimetri in lungime.
Ciupercile Enoki cultivate sunt crocante si ferme, cu o muscatura crocanta si o aroma blanda, fructata.
Se cultiva in camera de cultura dotate cu echipamente care asigura parametrii de crestere: caldura, umiditate, CO2, ventilatie.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7-10 zile de la recoltare.
100g de ciuperci contin:
Ciupercile Golden Enoki au dimensiuni mici pana la medii si au tulpini lungi si subtiri.
Palariile sunt rotunjite, convexe. Cresc in buchete bine impachetate; palariile Golden Enoki au o culoare maro inchis si au o suprafata netea, ferma si delicata.
Tulpinile subtiri sunt flexibile, catifelate si au culoare auriu pal pana la fildes; ele se conecteaza la palarie cu niste branhii minuscule, de culoare maro-portocaliu inchis.
Ciupercile Golden Enoki sunt fragede si crocante, cu o o aroma usoara, fructata si piperata.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7-10 zile de la recoltare.
5g de ciuperci contin:
Ciupercile Maitake variaza ca marime de la mic la foarte mare; au in medie o greutate cuprinsa intre 1 si 7 kilograme, dar pot ajunge si pana la 45 de kilograme.
Corpul ciupercii are o baza necomestibila, care tranzitioneaza intr-o singura tulpina ramificata, cu multe palarii care se aseamana cu frunzele sau rozete.
Fiecare palarie este neteda, catifelata si moale, cu margini ondulate, iar culoarea lor variaza de la alb pur, cafeniu, pana la maro, in functie de cat de mult au fost expuse la soare inainte de recoltare.
Sub palarie exista multi pori mici gri care eliberează sporii în aer pentru a se propaga.
Cand sunt gatite, ciupercile Maitake sunt suculente, semi-ferme cu o aroma lemnoasa, de pamant dar si picanta.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7-10 zile de la recoltare.
57g de ciuperci contin:
Ciupercile King Oyster din Sicilia sunt cea mai mare specie din genul de ciuperci stridii, avand o lungime medie de 12-17 centimetri si o tulpina groasa, bulboasa, cu o palarie plata spre ondulata.
Tulpina larga, neteda este spongioasa, mastica si densa, variind de la alb la crem, si se conecteaza in branci scurte proeminente, brune, cu o palarie cenusie.
Palaria este, de asemenea neteda si poate avea margini ondulate sau margini plane cu multe fisuri in functie de maturitate.
Cand sunt gatite, ciupercile King Oyster din Sicilia au o consistenta frageda, asemanatoare carnii, cu o aroma usoara de pamant si unami.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7-10 zile de la recoltare.
85g de ciuperci contin:
Ciupercile Chanterelle au dimensiuni mici pana la medii, au forma convexa, cu o palarie ondulata care se conecteaza la o tulpina densa.
Palaria este neteda, delicata , culoare auriu-portocaliu, cu margini neregulate, neuniforme, groase, contondente si decupate.
Cand este taiata pe jumamatate,culoarea este alb-pal si va avea o aromă fructata cu note de caise si piersic.
Gatite, ciupercile galbiori au o consistenta catifelata cu o aroma lemnoasa , usor piperata. Gustul si aroma sunt mai puternice decat gustul si aroma ciupercilor cultivate.
Se pot gati cu paste ,in supe, sosuri, sotate cu alte ciuperci de padure, in preparate cu pui, porc, vita, fructe de mare, orez.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7 zile de la recoltare.
54g de ciuperci contin:
Ciupercile Boletus sunt o ciuperci comestibile, cunoscute sub denumirea de hrib, manatarca, copita, mitarca, pitarca sau pitoanca.
Denumirea de "hrib" provine din limba slava, iar cea de "manatarca" prin intermediarul bulgar din cuvantul grecesc manitaria insemnand "ciuperci".
Palaria are un diametru de 8-20 (30) cm, este destul de carnoasa si consistenta.
Coloritul variaza de la palid-maroniu peste maro de nuca si galbui-brun-inchis pana la maro inchis, fiind in jurul marginii deseori albicioasa. Buretele are în stadiu foarte tanar un aspect crem-albui.
Ciuperca "Boletus edulis" este comestibila si este considerata o ciuperca de calitate superioara ca aromă si textura.
Carnea este alba, tare, cu gust usor de alune si carne, cu miros placut si textura fina si cremoasa.
Hribii se consuma proaspeti, usor prajiti in unt, cu paste, in rizoto, in supe si in multe alte feluri de mancare.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7 zile de la recoltare.
100g de ciuperci contin:
Ciupercile Morchella (zbarciog) au o palarie rotunda, ovoidala sau conica, de colorit galbui, ocru, brun-deschis sau brun-negricios. Suprafata ei este prevazuta cu numeroase alveole sinuoase, neregulate.
Palaria are forma de caciula, goala in interior si concrescuta cu piciorul. Piciorul alb este cilindric, bine dezvoltat si gol in interior.
Carnea buretilor este tare, un pic elastica, cu miros si gust placut.
Zbarciogii apar timpuriu in primavara, din martie pana la inceputul lui iunie.
Ciupercile apar in paduri de conifere si de foioase dar si in lunci, prin tufișuri, pe deseuri de lemn si urme de arsuri sau chiar pe rumegus.
Trebuie mentionat ca aceste ciuperci nu pot fi mancate crude, pentru ca contin putina hidrazina (care se dizolva in timpul fierberii).
Uscati si preparati dupa inmuiat, ei dezvolta un gust si miros mai intensiv, ramanand insa relativ tari si elastici.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 7 zile de la recoltare.
100g de ciuperci contin:
Ciupercile Matsutake sunt numite si „ciuperci de pin” datorita asocierii lor cu anumite tipuri de pini.
Cand sunt mici, au palaria laba si neteda. Pe masura ce cresc ,capata culoarea maro. Palariile lor sunt convexe.
Ciuperca Matsutake are tulpina de la 4-15 m. Tulpina are un aspect interesant in doua tonuri, zona de sub inel maronie, iar zona de deasupra este alba pura.
Aceste ciuperci au un inel in jurul tulpinii, care este o ramasita a voalului lor partial. Voalul partial este un strat de tesut care se desprinde de marginea exterioara a capacului si se conecteaza la tulpina. Functia sa este de a proteja lamelele in curs de dezvoltare atunci cand ciuperca este tanara.
Ciuperca Matsutake se gaseste cel mai frecvent in America de Nord ,in California, si in Pacificul de Nord-Vest. Cu toate acestea, se stie ca ele cresc si in alte locuri, cum ar fi Japonia, Coreea, China si tarile din nordul Europei, Suedia si Finlanda.
Aceste ciuperci incep sa apara la sfarsitul verii si toamna (septembrie-octombrie) in clime mai racoroase si iarna (prin ianuarie) in clime mai calde.
Se prepara la cuptor, fierte, sotate, pe grill si la abur. Cele mai placute la gust sunt ciupercile tinere cu palaria inchisa.
Inainte de gatire se sterg cu un prosop curat , nu se spala pentru ca absorb multa apa.
Se folosesc in supe, cu orez, marinate in sos de soia sau pe grill. Pot fi gatite, de asemeni, cu pui, peste, fructe de mare ,cu ceapa verde, usturoi, varza,morcovi,telina, dovlecei.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 10 zile de la recoltare.
100g de ciuperci contin:
Ciupercile "trufe" sunt cele mai pretioase ciuperci care cresc in natura, fiind foarte rare si gustoase.
Ele se numara printre cele mai scumpe si apreciate delicatese, motiv pentru care sunt cunoscute si sub denumirea de diamante negre.
Trufa neagra poate fi gasita de la campie pana la munte, in paduri de foioase dar si de rasinoase (pin negru) sau molid.
Trufa neagră de iarna are corpul fructifer sferic, cu diametrul cuprins între 1-5 cm, sau turtit neregulat, de culoare negra sau gri-maronie.
In sectiune in interior, trufa este strabatuta de nervuri groase de culoare albe sau gri.
Trufele negre de iarna au un parfum puternic de mosc, dupa unii, dupa altii de nucsoara, sau un gust amarui dupa altii, iar atunci cand sunt mature au gust de alune. De obicei, se gasesc la adancimi de 3-35 cm, uneori chiar la suprafata solului. Sunt bogate în polizaharide care au importanta deosebita prin faptul ca intaresc rezistenta sistemului imunitar. De asemenea sunt importante pentru actiunea antitumorală pe care o au.
Inainte de a folosi trufele proaspete, ele trebuie spalate sub jet de apa cu o periuta pentru a indeparta urmele de pamant.
Perioada de viata a trufei depinde de maturitatea acesteia la momentul cumpararii, ea variind intre 7-12 zile.
Se pot folosi ca aperitiv, tartine cu unt sau bruschete cu ulei,ambele decorate cu felii de trufe si putina sare; in paste sau orez,cu carne,se feliaza trufa peste carnea deja gatita sau se pune peste carne sosul cu trufe;in omlete, se amesteca felii de trufe proaspete cu oua batute.
Trufele congelate intregi, sunt feliate sau rase peste felurile de mancare fara a fi dezghetate in prealabil.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 10 zile de la recoltare.
13g de ciuperci contin:
Ciupercile uscate sunt un ingredient exotic in bucataria romaneasca.Se gasesc in multe variante, mai ales in magazinele cu specific asiatic.
Sortimentul de ciuperci uscate cuprinde : shiitake, urechi de lemn, hribi, zbarciogi, galbiori, pleurotus, black trumpet.
Toate pot da un gust bun mancarurilor. Avantajul lor este ca pot sa reziste bine un termen indelungat - pana la un an daca sunt pastrate in recipiente inchise etans.
Aceste ciuperci trebuie rehidratate in apa calda inainte de a fi folosite la gatit. Apa in care au stat la inmuiat nu trebuie aruncata.
Aceasta imprumuta o mare parte din arome si se poate folosi la supe, sosuri, pateuri sau tocanite.
Se foloseste apa la temperatura camerei, nu apa fierbinte, pentru ca astfel se pastreaza mai multa aroma in ciupercile rehidratate.
De obicei, ciupercile uscate se folosesc in combinatie cu alte tipuri de ciuperci, mai putin aromate, cum sunt champignon.
Dupa rehidratare se clatesc foarte bine poate a fi indepartat praful sau pamantul ce poate fi prins in ele. Retetele in care pot fi folosite ciupercile rehidratate sunt aceleasi ca si retetele pentru ciuperci proaspete, cu pui, porc, vita, cu diferite legume, in supe, sosuri, salate.
SortimentPot fi ambalate in : ladite plastic de 3kg / 2,5kg / 2kg, in functie de calibru respectiv in caserole de 1000g, 500g si 250g
Se pastreaza la 2-4 grade C, se pot consuma in 10 zile de la recoltare.
100g de ciuperci contin: